Hamburger zsemle

Házi hamburger a legjobb választás akár egy kerti partira, szülinapra, vagy csak úgy. Igaz egy kicsit időigényes a zsemlegyártás, de megéri! 
Hozzávalók: 
1 kg liszt (ebből jó sok lesz, kb 12-14 db)
1 kocka élesztő
4-5 dl tej
20 dkg vaj
egy kevés só és két kanál cukor + cukor az élesztő futtatásához

Az élesztőt kevés tejben kis cukorral hagyom meleg helyen kb. fél órát. Ekkor szépen elkezd dolgozni a gomba és úgy mondjuk felfut az élesztő. (Mi az élesztő? Az élesztő egészséges. Tartalmazza a szervezetünk egészséges működéséhez szükséges anyagokat. Így például a fehérjéket, cukrokat, zsírokat, vitaminokat, ásványi sókat.) Az élesztőhöz hozzá teszem a lisztet, vajat és a tejet. Lehetőleg dagasztógépbe tegyük, vagy robotgép dagasztófejjel, sokkal összedolgozottabb lehet így a tésztánk. Nagyon könnyű, nyúlós tésztát kell, hogy kapjunk. 
Ha keménynek tűnik, kell még hozzá tejet adni. Egy órát pihentetni kell, meg fog nőni kb a duplájára.
Amikor megnőtt, kivesszük egy nyújtódeszkára. Nagyon könnyű lesz a tésztánk, szépen bánjunk vele,  ne gyúrjuk össze, egy rudat formáljunk és vágjuk annyi felé, amennyi zsemelét szeretnénk belőle.
Minden kis zsemlét sokszor átgyúrogatunk a kezünkbe, úgy, hogy belülről kifelé mozgassuk a tésztát. A legvégén az alján csípjük össze a tésztát. Ezt e mozdulatsort mindegyikkel meg kell csinálni, nem lesz rövid idő, de közben már előmelegíthetjük a sütőt. Alulra tegyünk be egy kis hőálló edényt teli vízzel.

Amikor kész vannak a zsemlék, tegyük a tepsibe, kenjük be tojással, szórjunk rá szezám magot vagy mákot, vagy ami tetszik és be  a sütőbe. 180 fokon kb, 20 perc alatt elkészülnek. Ha van még idő a tepsiben is lehet hagyni még 10 percet kelni, mielőtt betennénk sütni, akkor még nagyobb bucik lesznek.
Mondhatom, hogy a család kedvence lett.
Jó étvágyat :)!




 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések