Mákos-almás
Valami igazán könnyű, de ugyanakkor egy kicsit meghökkentő, nem szokványos, vasárnapi ebédhez való desszerten törtem a fejem, amikor is összeállt a kép, valami olyasmi, nagyon hasonlít az idei ország tortájához, de mégsem az. Nem utolsó sorban ne legyen túl macerás, hogy három kicsi mellett is el lehessen készíteni, könnyedén.
Íme a recept:A tésztához:
15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
15 dkg cukor
10 dkg mák
4 tojás
1,5 dl olaj
1 dl tej
A tojásokat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, majd a mákot, olajat és a tejet. a masszát összekeverjük. Ha túl sűrű adjunk hozzá még tejet. Tegyük bele egy előkészített tepsibe (tetszés szerint vajazzuk, ki vagy tegyünk bele alufóliát vagy sütőpapírt. Személy szerint én alufóliát használok, azzal a legkönnyebb kiszedni a süteményt). 20 percig süssük előmelegített sütőben, 170 fokon.
1,5 kg reszelt alma
1 csomag tortazselé (fehér)
kevés cukor (attól függően milyen édes az alma, illetve, hogy a tortazselé cukrozott-e)
1 kk fahéj
1 doboz tejföl (a tetejére)
Az almát lereszeljük, cukorral fahéjjal összekeverjük, beletesszük egy lábasba, alacsony lángon felfőzzük, még az alma egy kis levet ereszt, belekeverjük a zselét. Levesszük a tűzről, szitán lecsorgatjuk az almát, majd, ha kihűlt, rásimítjuk a megsült, de már kihűlt tészta tetejére. Végül rákenjük a tejfölt. Nagyon ízletes süteményt kapunk. Érdemes kipróbálni így ősszel, almaszezonban.
Monikam, azt nem irtad hogy mekkora tepsibe. Nagyba csinaltam es lapos lett mintha vegigment volna rajta az uthenger...az ize azert jo. Mindenesetre a tied az utanozhatatlanul finom volt!!! Pusz, gyorgyi
VálaszTörlésHellóka! Ó jajj.... 22x35ös volt a tepsim. Remélem legközelebb magasabb lesz ;) Ma is pont ezt sütöttem közkívánatra, felturbóztam színes cukorral a tetejét és hold alakúak lettek a szeletek, mert Lellének vittem a szülinapi bulijára :) puszillak
VálaszTörlés