fehér kenyér
Sokszori próbálkozásomra sikerült igazi fehér kenyeret sütnöm! Nem lett lapos, nyúlós, sületlen, hanem olyan igazi házi cipó lett és elég sós is volt! Ami persze meglepő, mert általában én mindent sótlanítok :) Kétnaponta kell sütnöm, van hogy naponta, attól függően milyen étvágya van a családomnak.
Tehát a nagy sikerű házi kenyerem receptje a következő:
50 dkg liszt (BL55)
3 élesztő
4 dl meleg víz
só
1 dl olaj
Tehát a nagy sikerű házi kenyerem receptje a következő:
50 dkg liszt (BL55)
3 élesztő
4 dl meleg víz
só
1 dl olaj
A lisztet keverőtálba helyezem, sózom, közepébe belemorzsolom az élesztőt, majd a meleg víz felét hozzáadom. Várok míg felfut az élesztő. Utána hozzáadom az olajat, majd a maradék vizet, illetve amennyit felvesz. Jól összedolgozom, ha tudom dagasztom géppel, de nekem most pont nem működik, de így is jó, talán egy kicsit sűrűbb. Kelesztem a tálban még kétszer akkor nem lesz, amekkora. Majd átgyúrom és formázom. Beleteszem a tepsibe és várok még 15-20 percet, hogy megkeljen. A tetejét bevagdosom, egy kicsit mélyebben, mint gondolnánk, mert eddig nem sikerült szép vágásokat ejtenem rajta, mert nem voltak elég mélyek és olyan lett, mintha egybesült volna, persze aki úgy szereti, úgy is szép.
Volt hogy zsemléket készítettem belőle, az is nagyon jól sikerült.
Vízzel megkenem, majd beteszem az előmelegített sütőbe és 190 fokon sütöm, kb. fél órát vesz igénybe és nagyon finom! Ha tehetitek sütés közben többször kenjétek vízzel, akkor lesz szép barnás színe.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése