mézeskalács - tutijó
Végre megvan a legjobb mézeskalács receptünk, ami finom, nem lett kemény a tészta, így könnyen nyújtható. A máz hamar száradt, hála hugicám jó kis receptjének, gyorsan kellett dolgoznunk a gyerekekkel, hogy ne legyen kemény mielőtt rátennénk a díszítésre szánt cukrokat.
1 tojásfehérje, 12 púpozott evőkanál porcukor, egy pici citromlé, fél evőkanál liszt - ettől gyorsabban köt
Én csak szimplán nejlonzacskóba töltöm, kivágom egy pirinyót a végét és azzal díszítem.
A tészta:
1,5 kg liszt - hogy jó sok legyen, minden évben három családnak sütjük 450 g olvasztott méz
450 g olvasztott margarin
300 g porcukor
3 csomag "lucullus" márkájú mézesfűszerpor keverék vagy gyömbér, fahéj, szerecsendió (kevesebb), szegfűszeg 2-2 kávéskanállal
3 kiskanál szódabikarbóna + egy kis sütőpor
3 tojás
A margarint mézzel kikeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, tojásokat. A lisztet egy tálba összekeverjük a fűszerporral és a szódabikarbónával meg a kevéske sütőporral. A liszthez hozzáadagoljuk a kikevert mézes-vajas masszát. Összegyúrjuk, ha túl lágy adhatunk hozzá még egy kis lisztet. Ki hogy szereti olyan vastagságúra nyújtsa, mi kb 3 mm-esre nyújtottuk, egy kicsit feljött így is, majd szépen lemértük, hogy egy tepsinek, kb 8 perc sütésre van szüksége, hogy szép aranybarnára süljön és ne járjunk úgy mint tavaly, amikor 3 tepsivel odaégettünk, és új tésztát kellett gyúrnunk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése